Keropok Lekor
Keropok lekor merupakan satu lagi kegemaran pelancong bila melawat negeri pantai timur ini. Rugi bagi sesiapa yang tidak mencuba keropok lekor di terengganu ni yang mengandungi 99% ikan. Wah!mengancam bukan.
Keropok lekor boleh diperbuat daripada isi ikan kembung atau ikan selayang yang telah ditumbuk dan dicincang halus. Dicampur dengan tepung ubi ataupun tepung sagu pun boleh,garam,air batu,air secukupnya.
Selain keropok lekor boleh juga dibuat keropok keping. Keropok keping merupakan hasil daripada keropok lekor yang direbus dan dipotong nipis-nipis dan kemudian di jemur untuk menjadi kepingan-kepingan keropok kering. Untuk memakannya hendaklah digoreng di atas minyak yang panas. Sedap dimakan bercicahkan sos cili. Alat teknologi moden sekarang ini juga mampu menghasilkan keropok keping dimakan segera seperti keropok sira,keropok lada dan keropok ikan.
Keropok lekor boleh diperbuat daripada isi ikan kembung atau ikan selayang yang telah ditumbuk dan dicincang halus. Dicampur dengan tepung ubi ataupun tepung sagu pun boleh,garam,air batu,air secukupnya.
Selain keropok lekor boleh juga dibuat keropok keping. Keropok keping merupakan hasil daripada keropok lekor yang direbus dan dipotong nipis-nipis dan kemudian di jemur untuk menjadi kepingan-kepingan keropok kering. Untuk memakannya hendaklah digoreng di atas minyak yang panas. Sedap dimakan bercicahkan sos cili. Alat teknologi moden sekarang ini juga mampu menghasilkan keropok keping dimakan segera seperti keropok sira,keropok lada dan keropok ikan.
You can leave a response, or trackback from your own site.
ikan utk buat kopok lekor tu xsemestinya dr ikan kembong n selayang je...ian tongkol n ikan parang pon boleh...
yg dibuat dr ikan tongkol aka ikan kayu ni paling sedap...